Pomalu pečená křehounká KACHNA na kmíně | Klasika všech klasik
Nebudete se moct dočkat až ji vytáhnete z trouby. Charakteristická vůně, maso které odpadá od kosti. A chuť, která je sváteční a nezaměnitelná. Pomalu pečená kachna. Připravte se na to, že pokud ji vyzkoušíte, můžete si na ni vypěstovat závislost a budete ji připravovat pořád. Tak neopakovatelná je pomalu pečená kachna. Kdo by myslel na kalorie. Bez lepku a s čerstvým kysaným zelím nebudete unaveni a trávení proběhne mnohem lépe než při zabijáku „se šesti“. Kůži, výpek a sádlo můžete navíc použít příště, třeba při pečení kuřete á la kachna.
Suroviny
Pokyny
  1. Předehřejte troubu na 150 – 160 stupňů. Vyjměte kachnu a odřízněte přebytek kůže z krku.
  2. V hmoždíři nadrtíme sůl na prach a kmín na drť. Je dobré si kmín nadrtit sami, docílíme zajímavé struktury, kdy jsou některá zrnka nadrcená a některá celá.
  3. Sůl a kmín vetřeme do vnitřku a povrchu kachny. Důkladně podrcená sůl se okamžitě vpije do kůže a masa.
  4. Vložíme do pekáče z varného skla, zakryjeme víkem a pečeme několik hodin. Kachnu můžeme obrátit na opačnou stranu, případně polévat výpekem. Necháme-li kachnu péct bez zásahu a nakukování pod víko – budeme odměněni – kachnu v podstatě konfitujeme – pečeme ve vlastní páře.
  5. Po čtyřech pěti hodinách bude maso tak křehké – a kůže už mezitím zlatavá – že jakákoliv manipulace už kachnu ‚porcuje‘ – tak jemné je maso, že odpadá od kosti.
  6. Jako přílohu vyzkoušejte čerstvé kysané zelí. V Holešovické tržnici v pověstné hale 22 mají zrovna to nejlepší zelí z Litoměřic. Čerstvé kysané zelí obsahuje vitamíny C, E, řadu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantothenovou, sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód.
  7. Během pečení získáte kachní sádlo, které můžete těsně před pečením slít do misky a uchovat v lednici.
  8. Vařené zelí zatěžuje játra. Knedlíky – lepková bomba. Vyzkoušejte si kachnu užít jen s čerstvým kysaným – vyhněte se sterilovanému – zelím.
  9. Kachnu v podstatě naporcujete „lžicí“, ale vezměte ostrý nůž, rozkrojte ji na čtyři části. Naservírujte na talíř, zalejte výpekem – nešetřete – a do misky se odměňte báječným kysaným zelím.
  10. Dobrou chuť.
Poznámky k receptu
Pomalu pečená kachna na kmíně
Pomalu pečená křehounká kachna na kmíně