Růžičková kapusta se slaninou a lískovými ořechy
|Růžičková kapusta se slaninou a lískovými ořechy. Recept je výborný nejen jako lehčí oběd, ale i večeře. Recept je zajímavý tím, že složení surovin dává dohromady chuť tak pestrou a suroviny jsou dobře stravitelné. Někdo může říci, že kapusta nadýmá. Kapusta sice u některých osob vyvolává nadýmání, tomuto účinku však lze předejít přidáním špetky kmínu nebo kopru. Lískové ořechy obsahují zdravé tuky a také mnoho vitamínů jako jsou B3, B6, kyseliny listové a vitamín E. Dále pak hořčík a fosfor. Výhodou ořechů je to, že nemají skoro žádné sacharidy. Zdravé tuky asi 60% a 13% bílkovin. Ořechy jako takové by se měli zařazovat do jídelníčku často, ale jsou často opomíjeny.
- 200 g anglická slanina
- 10 - 15 kusů růžičková kapusta
- 1 hrst lískové ořechy loupané
- 1 hrst rucola
- sůl
- pepř
- Růžičkovou kapustu si omyjeme a dáme vařit do osolené vody na cca 15 minut. Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky a dáme restovat do pánve. Opepříme. Díky slanině nemusíme přidávat žádný tuk, olej (olivový olej) a nemusíme solit
- Lískové ořechy si posekáme na větší kousky. Přidáme ke slanině a spojíme chutě a cca 1 min. restujeme.
- V tuto chvíli by měla být kapusta měkká. Scedíme vodu. Rucolu si omyjeme a dáme na talíř. Přidáme slaninu s ořechy a nakonec přidáme kapustu.
Mozna bych misto te slaniny dala libovou uzenou kytu.V lidlu maji 95% masa a 4% tuku..