Vepřová kotleta s žampiony, kapary a oreganem
|Vepřová kotleta s žampiony, kapary a oreganem je ideální paleo oběd např. v den tréninku. Proč kapary? Kapary je velmi neoblíbená přísada do jídel. Svou chutí nepřesvědčí mnoho jazýčků, ale se správnou kombinací je to velice lahodná přísada. Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“ (nesrovnatelné). Kapary mají příznivý vliv na imunitní systém, hlavně proti kašli, protože uvolňuje hleny. Mezi jeho další pozitivní vlastnosti patří, že podporuje močopudnost a čistí tak organismus. Mezi další léčebné prvky patří antihistaminikum, které je obsaženo v pupenech rostliny.
- 150 g vepřová kotleta
- 100 g žampiony
- 1 lžička kapary
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř čtyř barev
- dle chuti grilovací koření
- dlechuti oregano
- 2 PL olivový olej extra virgine
- Vepřovou kotletu naklepeme paličkou. Osolíme, opepříme a přidáme grilovací koření.
- Maso orestujeme na pánvi na olivovém oleji a odložíme na talíř. Výpek necháme v pánvi.
- Celou směs zamícháme a ještě orestujeme cca 1 minutu a můžeme podávat.
- Servírujeme ihned.