Domácí hovězí Jerky
|Hovězí Jerky patří mezi gurmánskou specialitu. Domácí jerky Vás potom přijdou o dost levněji než v obchodě. Nejen, že jsou výživově hodnotné, ale díky sušení mají snad neomezenou trvanlivost. Již v dávných dobách se maso sušilo a bylo vynikajícím doplňkem pro cestovatele a dobrodruhy. Výhodou je dobrá skladnost a proto balíček jerků můžete nosit stále u sebe. V dnešní době si je můžete koupit za nemalé peníze, ale výhodou domácí výroby je nejen chuť díky vlastnímu koření, ale i nižší cena. I když se Vám může zdát, že za tak dlouhou dobu sušení Vám trouba vezme hodně energie věřte, že se to stále vyplatí.
- Maso vcelku omyjeme. Odstraníme tučné části z masa, aby nám zbylo opravdu jen libové. Maso krájíme buď nožem nebo nejlépe na elektrickém kráječi na co nejtenčí plátky.
- Pokud krájíme nožem tak můžeme plátky masa naklepat a poté ještě nakrájet. Plátky masa by měli být dlouhé cca 10 cm a široké cca 3 cm.
- Předehřejeme troubu na 75 stupňů a maso tam necháme necelou hodinu. Poté snížíme teplotu na 55 stupňů a sušíme. Hotové maso poznáme tak, že se bude lámat. Nemělo by být gumové.
Pro lepší krájení masa necháme maso lehce ztuhnout, hodně lidí dává do mrazáku, já tuto metodu nezkoušel.
Je lepší používat troubu s větrákem, jelikož vzduch nestojí a stále koluje a tím se urychluje sušení masa.
Díky za nápad. Dotaz, je možno použít i vepřové maso při stejném postupu ? Děkuji za odpověď.