Domácí hovězí a vepřová konzerva pro paleo gurmány
|Domácí hovězí a vepřová konzerva nebo česky vepřovka patří k nejprodávanějším konzervám u nás. Vepřové konzervy, které se prodávají a vyrábějí u nás, až na čestné výjimky obsahují jen malou část vepřového masa a zbytek se jedná o různé separáty, tuky, éčka a velké množství soli. Doporučujeme se podívat na pořad Peklo na talíři a díl věnovaný právě vepřovým konzervám, kde Vám Roman Vaněk názorně ukáže, jak to s těma vepřovkama doopravdy je. Nejlepší masová konzerva je prostě ta, kterou si uděláte sami doma. Budete přesně vědět, co v ní bude a pokud si koupíte 1 kg masa, budete z toho mít hned několik sklenic, přibližně 4 sklenice na 1 kg masa. K přípravě této paleo pochoutky budete ještě potřebovat pořídit zavařovací sklenice. Děkujeme Pavlovi za tento gurmánský paleo recept. Mrkněte na jeho další recepty na moje-dobroty.cz.
Soupis surovin je shodný pro oba druhy masa (hovězí, vepřové).
- 1 Kg hovězí maso pupek dobře očištěný od tuku a šlach
- 1 Kg vepřové maso bůček bez kostí a kůží
- špetka sůl
- špetka pepř mletý
- špetka kmín drcený
- dle chuti česnek sušený
- 600 ml voda
- Vaření: hovězí maso budeme vařit, tak jej nakrájíme na kostky a v papiňáku zalijeme vodou. Přidáme sůl, pepř.
- Pečení: vepřové maso upečeme, výsledná chuť je trochu jiná, postup je v základu stejný. Pokrájené maso v pekáči zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř a kmín s česnekem.
- Hovězí maso: hovězí pupek dobře očistíme od tuku a šlach. Nakrájíme na kostky (maximálně 5cm) a uvaříme. Od přivedení do varu vaříme 45 minut, poté necháme 15 minut odstát.
Dle zkušeností by bylo vhodné hovězí maso také připravit v troubě stejně jako maso vepřové. Restovaná cibulka pěkně do tmava by také mohla vylepšit chuť.