Uzená plec se zeleninou a opečenými cherry rajčátky
|Dnešní recept je velmi zajímavou avšak chutnou kombinací masa a zeleniny. Uzená plec se zeleninou a opečenými cherry rajčátky je vhodná jak k obědu, tak na večeři. Zajímavostí je uzené maso, o kterém panují debaty, zda-li je zdravé či nikoliv a jestli uzené maso a paleo dieta patří k sobě. Je pravda, že jej často v receptech nenajdeme, tedy kromě uzeného lososa a obecně uzených ryb, avšak uzené maso do paleo diety rozhodně patří. Historie uzení sahá až do pravěku a tato metoda konzervování potravin nás provází celou dobu, postupně od malých vesnických udíren, až po obrovské udírenské průmyslové společnosti, se kterými se setkáváme dnes. Samozřejmě je určitě nutné sahat po kvalitnějších produktech, které v hypermarketech najdete zřídka. Je důležité, aby při zpracování a uzení nebyla přidaná žádná nežádoucí aditiva, základním předpokladem je vždy kvalita masa i všech kroků během procesu přípravy a samotného uzení.
- 200 g uzená plec
- 2 ks mrkev
- 1 celá cuketa
- 1 trs rajče
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř čtyř barev
- dle chuti oregano
- olivový olej extra virgin
- Uzenou plec nakrájíme na kostičky.
- Mrkev nakrájíme na plátky, vložíme do misky, osolíme, opepříme, přidáme oregano, olivový olej a celou směs promícháme. Orestujeme na pánvi do měkka.
- Poté přidáme uzenou plec a restujeme dalších 10 minut.
- Nakonec přidáme nakrájenou cuketu na plátky a restujeme celou směs cca 5 min.
- Připravíme si plech a dáme na něj pečící papír. Trs rajčátek dáme na pečící papír. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 8-10 minut.