Vepřová játra na cibulce s restovanou paprikou
|Dnešní oběd je vydatnou pochoutkou a tím jsou játra. Vepřová játra mají o něco větší podíl bílkovin než kuřecí játra. Vepřová játra mají nižší energetickou hodnotu, a proto se dají zařadit do redukční diety. V kombinaci s cibulí je klasika, kterou všichni známe, ale kombinace s paprikou a basalkou dostanou klasické játra na cibulce uplně jiný nádech chuťi. Recept je velmi oblíbený především díky snadné a časově nenáročné připravě za nízkou cenu cca 40 korun. Játra mají vysoký obsah vitamínu A a B, železa a zinku. Pomáhají proti chudokrevnosti i kožním a očním onemocněním. Zmírňují příznaky únavy a proto by neměla játra chybět v jídelníčku a v dietě. Zlepšují mužskou potenci i plodnost.
- 200 g vepřová játra
- 1 kus bílá paprika
- 2 kusy cibule
- sůl
- pepř
- olivový olej
- sádlo
- basalka sušená
- voda
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na libovolné kousky. V pánvi necháme roztopit sádlo a vložíme cibuli, kterou orestujeme.
- Mezitím si omyjeme játra a nakrájíme na plátky (čím tlusčí plátky tím déle se budou dusit) Nakrájená játra na plátky vložíme do pánve s cibulí a orestujeme ze všech stran.
- Jakmile budou játra orestovaná, osolíme a opepříme. Zalijeme 200 - 300 ml vody tak aby byla játra zcela zalitá vodou a dusíme do měkka. V polovině dušení přidáme sušenou basalku (dle chuťi). Zamícháme a dusíme.
- Papriku si omyjeme a očistíme od semen. Rozpulíme na půl podélně a orestujeme na olivovém oleji na prudko tak aby se paprika rychle opekla. Během restování přidáme sůl a pepř.
- Jakmile bude parika orestovaná. Přendáme ji na talíř společně s játry a cibulí a ihned servírujeme.