Švédské kuličky s květákovou kaší na způsob paleo
|Švédské kuličky zřejmě všichni známe z nákupního centra s nábytkem IKEA. Podle tohoto receptu si můžete Švédské masové kuličky s květákovou kaší připravit na paleo způsob a tak Vám tato pochoutka neunikne. V receptu je hodně prostoru pro Vaši inspiraci a proto si švédské kuličky můžete ochutit dle Vaší fantazie. Omáčce potom dodá skvělou chuť muškátový oříšek.
Suroviny
- 600 g mleté maso já použila hovězí
- 1 ks cibule střední, nadrobno
- 1 ks vejce
- 1 lžička sůl
- 1 lžička pepř černý, mletý
- špetka muškátový ořech
- špetka skořice
- špetka hřebíček mletý
- 1 lžíce olivový olej
- tuk budete potřebovat na smažení kuliček (já použila ghi)
Omáčka:
- 1 plechovka kokosové mléko
- 300 ml kuřecí vývar
- 1 stroužek česnek
- špetka pepř cayenský pepř
- dle chuti sůl
Porce:
Pokyny
- Na rozehřáté pánvi na 1 lžíci oleje osmažte cibulku do sklovata.
- Smíchejte ji s masovou směsí, kořením a poté zapracujte vejce.
- Vytvořte menší kuličky a uválejte je v mokrých dlaních (aby se Vám nelepily na ruce).
- Rozehřejte tuk na pánvi a osmažte kuličky dohněda ze všech stran.
- Připravený vývar přiveďte k varu, přilijte rozmíchané kokosové mléku a všechny ostatní ingredience na omáčku. Omáčku povařte, můžete zahustit tapiokovou moukou anebo jenom vařte a dokud se nebude mít omáčka požadovanou hustotu.
- Nakonec do omáčky přidejte masové kuličky a nechte je přibližně 5 minut povařit.
Květáková kaše
- Květák rozebereme na růžičky, spaříme na 8 minut.
- Poté ho celý dáme do mixeru, přidáme máslo ghi a rozmixujeme na kaši.
- Nakonec zamícháme se sekanou pažitkou nebo petrželkou a můžeme podávat spolu s masovými kuličkami a omáčkou.
Poznámky k receptu
Omáčku je volitelně možné zahustit tapiokovou moukou.
Sdílet tento recept