Boloňská paleo směs s cuketovými nudlemi
|Boloňská paleo směs s cuketovými nudlemi je velmi chutný a šťavnatý paleo recept. Cuketa je skvělá náhrada klasických špaget či nudlí. Cuketové nudle či špagety jsou výborná alternativa klasické přílohy např. těstovin. Hodí se jak k masu, tak omáčce nebo i samotné. Jejich příprava není složitá, lze je vyrobit na speciálním kráječi spiromatu, ale není problém si poradit s klasickou škrabkou. Cuketa má celkově velmi jemnou chuť, často se koření nebo používá s výraznými ingrediencemi jako česnek.
Suroviny
- 500 g vepřové maso mleté
- 100 g anglická slanina
- 4 ks cuketa
- 2 ks mrkev
- 4 ks rajče velké
- 4 stroužky česnek zbavíme klíčků
- 1 ks cibule
- 1 velký rajský protlak bez konzervantů
- 1 PL olivový olej extra virgin
- špetka sůl
- špetka pepř
Porce: porce
Pokyny
- Anglickou slaninu nakrájíme a na rozžhavené pánvi orestujeme.
- Přidáme trochu olivového oleje a mleté maso. Maso necháme zatáhnout, podlijeme trochou vody a podusíme cca 5 minut.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nakrájíme na kolečka, česnek propasýrujeme. Ke směsi přidáme mrkev a cibuli. Podlijeme a dusíme přibližně 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Mezitím umyjeme rajčata a ze spodní strany nařízneme X a dáme vařit do vody. Po uvedení do varu vaříme jednu minutu. Následně vodu slijeme, ochladíme studenou vodou a oloupeme.
- Cuketu omyjeme, nakrájíme na tenké nudle (je možné je vyrobit pomocí škrabky nebo spiromatu). Nudle uvaříme ve vroucí osolné vodě do měkka.
- Oloupané rajčata nakrájíme na kostky a přidáme společně s protlakem a propasýrovaným česnekem do směsi. Chvíli povaříme.
- Celou směs nakonec osolíme a opepříme dle chuti a podáváme s cuketovými špagetami.
Sdílet tento recept
3 Comments
Moc dobré a suroviny jsou snadno k sehnání, díky za tip.
Kdybych dala radeji hovezi mlete misto veproveho a vynechala tu slaninu,take nic nezkazim.Ze ???
Děkuji za inspiraci, vyzkoušíme udělat i verzi s hovězím masem.