Kuřecí kousky s cibulí a pórkem
|Dnes jsme si pro Vás připravili velice rychlý oběd. Za 15 minut máte hotovo. Kuřecí kousky s cibulí a pórkem je vydatný paleo oběd ve kterém se skrývá kolem cca 40 g bílkovin a skoro žádný tuk.
Pórek patří spolu s česnekem, cibulí a pažitkou k mocnému botanickému rodu Allium a přestože nemá ani zdaleka tak vysoký obsah látek s antikarcinogenním účinkem jako ostatní uvedené rostliny, hraje nicméně důležitou roli v detoxikačním procesu. Kromě toho má antibakteriální účinky, takže chrání náš organismus například před vznikem rakoviny žaludku – ničí totiž některé bakterie usazené v tlustém střevě, které by jinak přeměnily neškodné nitráty na rakovinotvorné nitrity. Většina lidí konzumuje pouze bílou část a to je chyba neboť zelená část pórku má vysoký obsah beta-karotenu, ze kterého pak lidský organismus získavá vitamín A. Pórek sice neobsahuje větší množství vitamínů, nerostných látek ani vlákniny, ale je v něm velké množství kyseliny listové, vitamínu C a draslíku. Působí také na vysoký krevní tlak. Zabírá také proti pakostnici a artritidě.
- 200 g kuřecí prsa
- 1 kus cibule
- 1/4 kusu pórek
- olivový olej extra virgin
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- Kuřecí prsa si nakrájíme na kousky. Osolíme. Opepříme a přidáme grilovací koření.
- Do rozehřáté pánve dáme olivový olej a vložíme nakrájené kousky masa a restujeme.
- Mezitím si nakrájíme cibuli a pórek na libovolné kousky. Jakmile bude maso hotové. Přendáme jej na talíř a do pánve vložíme pouze cibuli (můžeme přidat olivový olej) a restujeme.
- Do orestované cibule vložíme zpátky maso a přidáme pórek. Zamícháme a spojíme chuťě dohromady. Teď už jen cca 1 minutu restujeme. Vložíme na talíř a ihned servírujeme.