Kuřecí paleo křídla se zeleninou
|Dnešní oběd Kuřecí paleo křídla se zeleninou je kombinaci masa paprik a mrkve. Severoameričtí domorodci používají papriky už dobrých pět tisíc let jako potravinu i jako léčivo. Paprika je bohatým zdrojem důležitých živin, který obsahuje málo kalorií a hodně vitamínu C i vitamínu A, což platí pro čerstvé papriky, kde na Vás ve sto gramech čeká skoro celá doporučená denní dávka a proto by papriky neměli chybět v každé dietě. Kromě těchto živin obsahují také značné množství kyseliny listové, ale i vlákninu a draslík. Z nutričního hlediska je také významná přítomnost bioflavonoidů, které mají silné antioxidační účinky. Papriky díky tomu chrání lidský organismus před nemocemi srdce a krevního oběhu i před některými typy rakoviny. V paleo dietě by paprika neměla chybět. Papriky mají pozitivní vliv na pleť a podporují tvorbu sliznic. Dále pak zlepšují vidění ve tmě a vnímání barev. Nejlepší jsou syrové nebo pečené.
- 4 kusy kuřecí křídla
- 1 kus žlutá paprika
- 3 kusy mrkev
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- olivový olej extra virgine
- Kuřecí křídla si omyjeme a vložíme do mísy. Osolíme, přidáme grilovací koření a zakápneme olivovým olejem. Promícháme. Připravíme si plech a na něj dáme pečící papír a rozložíme křídla. Dáme péct na 200 stupňů do rozehřáté trouby na 25 minut.
- Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky. Do rozehřáté pánve dáme olivový olej a vložíme mrkev. Osolíme, opepříme a restujeme do měkka.
- Papriku si omyjeme a zbavíme semen. Nakrájíme na plátky. Jakmile bude mrkev měkká dáme ji na talíř a do pánve vložíme papriku. Osolíme a orestujeme z obou stran.
- Jakmile budou křídla upečená vložíme je na talíř společně s paprikou a mrkví. Ihned servírujeme.