Kuřecí paleo směs v kapustovém listu
|Kuřecí paleo směs v kapustovém listu je skvělou pochoutkou plnou různých chutí ať už je to mrkev, celer, kapusta nebo jen kousky kuřecího masa. Věděli jste, že celeru si pro jeho léčivé schopnosti vysoce cenili již staří Římané. Pro dnešní recept jsme použili celer hlíznatý, který voní podobně jako celer zahradní, má však méně výraznou chuť. Můžete jej buď najemno nastrouhat a jíst syrový, nebo krátce povařený, nejlépe ve formě salátu se zálivkou. Z nutričního hlediska i chemického složení je celer hlíznatý podobný opět celeru zahradnímu. Celer hlíznatý je bohatý na folát, takže by si jej do sálatu měly přidávat hlavně ženy, které plánují v brzké době otěhotnět. Má vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vlákniny. Při léčbě nervových poruch používal celer už starověký lékař Hippokrates, teprve nedávno však činští a němečtí vědcis jistotou prokázali, že vonné silice získané z celerových semínek mají skutečně patrný zklidňující účinek na centrální nervovou soustavu. Tytéž látky navíc snižují vysoký krevní tlak.
- 1 kus kuřecí prsa 150-200g
- 2 kusy mrkev
- 1/4 kusu celer hlíznatý
- 1 list kapusta
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- olivový olej
- Kuřecí prsa si omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do misky a přidáme sůl a grilovací koření. Promícháme. Přidáme olivový olej a znovu promícháme. Orestujeme na pánvi.
- Mezitím si očistíme mrkev a celer. Nastrouháme na struhadle na nudličky. Jakmile bude maso hotové přendáme jej na talíř a do výpeku vložíme mrkev a celer. Přídáme trochu olivového oleje. Přidáme sůl a pepř a restujeme do měkka.
- Do většího hrnce dáme pařák a trochu vody. Z kapusty odlomíme list tak, aby se nám nepolámal. Vložíme jej do pařáku a zakryjeme hrnec pokličkou a list spaříme do měkka.
- Jakmile bude zelenina měkká přidáme maso zpět do pánve a zamícháme, aby se spojili chutě. Kapustový list přendáme na talíř a do listu dáme kuření paleo směs. Ihned servírujeme.