Pečené paleo stehno s česnekem a žapmpiony
|Dnešní oběd Pečené paleo stehno s česnekem a žampiony je rychlý a chutný oběd. Zvládne ho uplně každý. Oběd plný bílkovin nejen díky masu, ale i žampionům. Celý oběd je naplněný výraznou chutí česneku, který je pro naše zdraví nepostradatelný díky jeho vynikajícím učínkům pro tělo. Proč muškátový oříšek? Co se účinků na lidský organismus týče, je nejvýznamnější složkou muškátového oříšku látka zvaná myristicin, která výrazně ovlivňuje činnost mozku a svým chemickým složením je podobná meskalinu (obsaženému ve známých mexických kaktusech zvaných peyote). Muškátový oříšek povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá zejména při otravě jídlem, průjmu a nevolnosti. Indičtí léčitelé zběhlí v ájurvédském učení jej doporučují osobám toužícím po zdravé a lesklé pleti. V tradiční medicíně se používá i při léčbě nespavosti, kašle a žaludeční nevolnosti. Další zájímavost je, že se přidává do mléka a sýrů. Jak už jsem psal tak opatrně kolik jej přidáváte do jídel. Ve větším množství je jedovatý.
- 1 kus kuřecí stehno
- 8 kusů žampiony
- 5 kusy česnek stroužky
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- muškátový ořech
- olivový olej
- Kuřecí stehno omyjeme. Nožem do něj uděláme pár řezů nožem. Rychleji se nám propeče. Osolíme a přidáme grilovací koření. Připravíme si plech a něj dáme pečící papír. Stehno vložíme na papír a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do trouby na 20 - 30 minut na 200 stupňů.
- Žampiony si omyjeme a nakrájíme na plátky. Dáme restovat do pánve společně s olivovým olejem. Osolíme a opepříme. Jakmile budou žampiony hotové přidáme si nakrájený česnek na plátky.
- Do směsi žampionu a česneku přidáme muškatový ořech, který jsme si na struhadle nastrouhaly. Pozor - Muškátový ořech je velice aromatický. Doporučuju opatrně přidávat. Celou směs cca 1 min restujeme.
- Směs dáme na talíř a přidáme kuřecí stehno. Ihned servírujeme