Mrkev a celer na způsob palea s kuřecím masem
|Mrkev a celer na způsob palea s kuřecím masem je ideální porce palea k obědu. Jednoduchá příprava a díky kombinaci celeru, mrkve, cibuli a koření získá tento pokrm chuť, která rozbouří na jazyku chuťové pohárky na maximum. Nejen, že dodáte tělu bílkoviny, ale i zelenina, která je obsažena v tomto pokrmu má v sobě plno vitaminu. Provensálské bylinky je směs koření nebo také směs bylinek, ale původní název je od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny ve velké míře vyskytují. Také se říká, že chuť a vůně bylinek je z jihu sladké Francie. Směs bylinek můžeme použít do vývarů, zeleninových směsí, do nádivek, do omáček, do marinád k dušeným a pečeným masům jako je kuřecí, skopové a králičí.
- 300 g kuřecí prsa
- 4 kusy mrkev
- 1 půlka celér malý
- 1 kus cibule
- sůl
- pepř
- provensálské bylinky
- grilovací koření
- bazalka
- olivový olej extra virgine
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kousky. Dáme restovat na pánev s olivovým olejem. Mezitím si očistíme celer a mrkev. Nastrouháme na větším struhadle. Jakmile bude cibulka pomalu dozlatova přidáme celer a mrkev do pánve (můžeme přidat olivový olej) a restujeme dál dokud zelenina nezměkne. Osolíme, opepříme a přidáme bazalku (dle chuti).
- Směs dáme na talíř společně s kuřecím masem a rovnou servírujeme.