Mrkvový krém se zázvorem
|Mrkvový krém se zázvorem je velmi jednoduchá a přitom chutná a vydatná polévka. Polévkové krémy se velmi dobře tráví a hlavně zasytí. Tuto polévku si rozhodně zamilujete. Mrkvová polévka se zázvorem má sladkou chuť s pikantním nádechem, který ji dodává zázvor. Je ideální v zimním období kdy zahřeje i zasytí. Mimo jiné není potřeba zmiňovat zdravotní účinky zázvoru (obsahuje celou řadu vitamínů – A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo). Díky svým zdravotním účinkům a pikantní chuti je často vyhledávanou surovinou využívanou především v exotických kuchyních (asijská, indická…). Zázvor dokonce využívali naši předkové již před více než třemi tisící lety právě v Indii a Číně, ale jeho přesný původ není znám. I v paleo kuchyni na něj občas narazíte.
- Připravíme si střední hrnec a do něj nalijeme nalijeme olivový olej. Na rozpáleném olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev a chvíli restujeme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
- Jakmile mrkev změkne, důkladně ji rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši. Přidáme sůl a pepř dle chuti a přibližně 1 cm nastrouhaného zázvoru. Zázvor polévce dodá velmi výraznou chuť a proto nedoporučujeme to s ním přehánět.
- Celou polévku chvíli vaříme a můžeme podávat. Výsledný krém můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.